Nap elleni védelem, árnyékolás

Nap elleni védelem, árnyékolás

Árnyékolással sok energiát spórolhat!

A napvédelmi és árnyékolástechnikai berendezéseket ideális esetben ott alkalmazzuk, ahol ezek a leghatékonyabban működnek. A legjobb hatást akkor érjük el, ha ezeket az épület külső oldalára szereljük fel, még mielőtt a meleg az épület belsejébe juthatna. Ez a módszer hatékony és energiatakarékos, mert máskülönben az épületen belüli hőmérséklet csökkentését csak klímaberendezés bekapcsolásával lehetne elérni. A sok napfény is nagymértékben hozzájárul a belső terek felmelegedéséhez, ami ugyan télen nagyon jó dolog, de nyáron kellemetlenül túlmelegedhet a lakás. Különösen a modern, nagy üvegfelületekkel rendelkező, a leghatékonyabb hőszigetelési rendszerrel ellátott épületeknél áll fenn a veszélye annak, hogy könnyen kialakuljon az üvegházhatás. Minél kisebb a masszív építőelemek tömege, ami elnyelné a hőt, annál könnyebben melegszik fel az épület.

ENERGIAMEGTAKARÍTÁSI TIPP:

A sok napfény is nagymértékben hozzájárul a belső terek felmelegedéséhez, de nyáron ez kellemetlenséget okozhat. Különösen a modern, nagy üvegfelületekkel rendelkező, a leghatékonyabb hőszigetelési rendszerrel ellátott épületeknél áll fenn a veszélye annak, hogy könnyen kialakuljon az üvegházhatás. A napvédelmi és árnyékolástechnikai berendezéseket ideális esetben ott alkalmazzuk, ahol ezek a leghatékonyabban működnek. A legjobb hatást akkor érjük el, ha ezeket az épület külső oldalára szereljük fel, még mielőtt a meleg az épület belsejébe juthatna. Ez a módszer hatékony és energiatakarékos, mert máskülönben az épületen belüli hőmérséklet csökkenését csak klímaberendezés bekapcsolásával lehetne elérni.

Belső és külső árnyékolók

Az ablakok belső részére felszerelt árnyékolóberendezések, mint a roló, a reluxa, a belső zsalu, stb., praktikusak és egyszerűen felszerelhetők, de az a hátrányuk, hogy a hősugarak csak a lakás belsejében verődnek vissza, és így a hő kb. 70%-a az épületen belül marad. Ezért, ha ez technikailag megoldható, érdemes az épületre külső árnyékolóberendezést szereltetni, ami a hő nagy részét elnyeli, télen pedig további hőszigetelést biztosít. Ha Ön egy ilyen megoldást szeretne, akkor különböző zsaluk, redőnyök, és előtetők közül választhat.
A redőny védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, és ezen kívül azt is megakadályozza, hogy - pl. a terasznál - illetéktelen személyek hatoljanak be. Szigetelőhatásuknál fogva az épület klímáját kellemes hőmérsékleten tartják. A zsalugáter az árnyékolástechnika klasszikus eszköze; sokféle kivitelben és színben kapható, és nemcsak kitűnően árnyékol, de a fényerőt is könnyen lehet vele szabályozni, mivel a lamellák dőlésszöge állítható. Az előtető áttetsző, az időjárásnak ellenálló anyagból készül, amit természetesen az épület külső falára szerelnek fel, és nemcsak a hőt veri vissza, hanem a lakásba jutó fény mennyiségét is szabályozhatóvá teszi. Az előtetőt elektromosan is lehet működtetni és irányítani.