Kerítésfajták

Kerítésekről általában

A kerítésnek több funkciója van. Elsősorban saját területünk elkerítése, a nemkívánatos vendégek távoltartása. Felfogja a szelet és gátat szab a kíváncsiskodó tekinteteknek, és ezáltal a magánszféránkat biztosítja. A kerítés megakadályozza, hogy a gyerekek kiszaladjanak az utcára, illetve, hogy a kutyák, a macskák és más állatok bejussanak kertünkbe. A kerítés azonban a kert díszeként is megállja a helyét.
A kerítés kiválasztásakor figyelembe kell vennie házának stílusát és, hogy az adott kerítéstípus harmonizáljon leendő környezetével. Az előkert a ház „cégére", amellyel elsőként találkoznak a kertünkbe lépő vendégek, és ez az ami elsőként hat rájuk.
Lehetőség szerint egyezzenek meg a szomszédokkal a kerítés közös elkészítéséről, és osszák meg a költségeket.

Kerítésfajták

A kerítéseket elsősorban fából vagy fémből készítik. A függőleges tartóoszlopok kőből is készülhetnek.
A fakerítések rövidebb életűek. Lehetőleg csak nagy nyomáson impregnált faelemeket válasszon. A fakerítések igen mutatósak lehetnek, ha szépen formázott léceket használnak fel. A mázolt vagy a lakkozott fakerítések különösen vonzóak, de rendszeres festést igényelnek, és ezáltal fokozottabb ápolásra szorulnak. A nagy tömör deszkákból készült kerítések vagy a vadászkerítések az átlósan felrakott félkörprofilokkal nagyon jól illenek a vidéki kertekhez.
A fémkerítések dróthálóból vagy kovácsoltvasból készülnek.
A fémkerítések között is található olyan, ami inkább csak egyszerű funkciót tölt be, meg olyan is, ami a kert dísze is egyben.

A kerítés megépítése

A kerítés stabilitása szempontjából fontos a függőleges tartóoszlopok rögzítése, és az ezek közti távolság meghatározása.
A fa vagy fémoszlopokat 60 cm mélyen kell a földben rögzíteni, vagy egy 30 x 30 cm-es betonalapba ágyazással, vagy pedig a faoszlopoknál fémsaru segítségével, amit a földbe kell beásni.
A kőoszlopokat vagy téglaoszlopokat szintén 60 cm mélyen kell a földbe bebetonozni. Nagyon jól mutat és praktikus, ha a kerítés alsó része be van falazva, így egyben véd a felfröccsenő víztől is. Az alapozás szintén legalább 60 cm mély kell legyen, hogy a fagy okozta károkat elkerüljük.

 


vissza 1  -  2  -  3 tovább