Festés, pácolás

Festés

Festés

Hogy a fa erezete festés után is látható legyen, lazúrfesték használata javasolt. Mivel ez olyan festék, amely az alapot nem fedi le teljesen, hanem átláthatóvá teszi azt.

Három alkalmazási területet különböztetünk meg:

Az olyan mérettartó szerkezeti elemeknél, mint az ablakok és az ajtók, amelyek nem vetemedhetnek meg, a telítőlakk használata után vastag rétegben kell felvinni a lazúrfestéket, hogy ezzel a víz áthatolását megakadályozzuk.
A nem mérettartó szerkezeti elemekhez, mint pl. a kerítésekhez és a pergolákhoz, csak telítőlakkot kell használni.
Az időjárás viszontagságainak ellenálló lazúrfestékekhez hozzáadott biocidok megvédik a fát az UV sugárzástól, és ezáltal az elkorhadástól és az olyan mikroorganizmusoktól, mint a penész.
Beltérre mindenképp vizesbázisú lazúrfesték használata javasolt, amely a szükséges igényeket teljes mértékben kielégíti, ráadásul észrevétlen és szagtalan.
Vegye figyelembe a gyártó által megadott adatokat, hogy az alkalmazási célnak megfelelő terméket tudja kiválasztani.

Bútor festése

Előkészületek: Távolítsa el az összes szennyeződést! Alaposon csiszolja le a fát dörzspapírral vagy csiszológyapottal, majd tegye por- és zsírmentessé a felületet.
Alapozás: A felület nagyságától függően válasszon ecsetet vagy hengert, és fa-lazúrfestéket az alapozáshoz (figyeljen a higítási adatokra). Miután jól megszáradt a festék, újból alaposan le kell csiszolni a felületet.
Végső lakkréteg: Lazúrfestékkel ugyanúgy festünk, mint a többi festékkel. Egyenletesen és nem túl vastagon kell felvinni a réteget.

A kerti lak festése

Előkészületek: Távolítsa el az összes szennyeződést! Alaposan csiszolja le a fát dörzspapírral vagy csiszológyapottal, majd tegye por- és zsírmentessé a felületet.
Alapozás: A felület nagyságától függően válasszon ecsetet vagy hengert, és a gomba, a penész és a férgek ellen védő faalapozót használjon (figyeljen a higítási adatokra). Miután jól megszáradt a festék, újból alaposan le kell csiszolni a felületet.
Végső lakkréteg: Favédő-lazúrt és időjárásálló festéket kell használni. Egyenletesen és nem túl vastagon kell felvinni a réteget.
Ugyanígy kell festeni a pergolákat, a fazsindelyeket, a fa falburkolatokat, az erkélykorlátokat és a kerítéseket is.

Próbálja ki a lazúrfestéket egy kisebb felületen, mivel a fa,szerkezete miatt, nagyon eltérően reagálhat.
Kültérre sose használjon színtelen lazúrfestéket, mivel ezekbennincsen UV szűrő anyag.
Használat előtt alaposan keverje össze a festéket.


vissza 1  -  2 tovább